12/18/2007

Докато тук мудно тече "месецът" на Филип Дик, в Strange Horizons правят седмица на Дилейни. Всички големи статии ще са посветени на неговото творчество, а първата е на Майкъл Чейни, който е избрал Equinox за своя анализ. Доста смело - това е първият истински експериментален роман на автора и една от неговите т.нар. порнографии, а пък SH си е списание за фантастика.

Ще пускам линкове към статиите, когато се появят:

Night and Day: The Place of Equinox in Samuel R. Delany's Oeuvre

Aye, and Gomorrah, and other stories by Samuel R. Delany

About Writing: 7 essays, 4 letters, & 5 interviews by Samuel R. Delany

Dark Reflections by Samuel R. Delany

4 comments:

Anonymous said...

Край тази статия за “Equinox” нещо взех, че се заинтересувах от “Nova” и “The Einstein Intersection”, които знам, че са преведени. Та да питам, дали знаеш нещо за превода, че се страхувам да не се опаря (ако все пак ги открия), защото вече съм се “сблъсквал” с “Вавилон-17”, а на английски в скоро време няма да се захващам с Дилейни.

vladimir said...

Преводите и на двата романа са доста добри. Особено в сравнение с този на "Вавилон-17", който на места е потресаващо лош (някъде на български е точно обратното на това, което е на английски). Но Nova и The Einstein Intersection са чудесни. Втората е най-показателна за това, което ще дойде с и след Dhalgren.

Anonymous said...

Мисля тогава да ги потърся тези книжки. Благодаря за отговора.

vladimir said...

Свръхнова се намира по-трудно, но мисля, че и двете ще ги има Генерала, който пише в клуб "Фантастика" в дир.бг.