6/10/2006

Нови романи: 2006-2007

Следващите 12 месеца се очертават доста интересни откъм нови заглавия.

Джеймс Балард ще издава нов роман през септември. В Kingdom Come, както пише на Amazon, авторът се пита дали консюмеризмът може да се превърне във фашизъм. Нищо неочаквано от Баларад, който още от Crash и The Atrocity Exhibition си задава въпроса. Сега му е отделил цял роман, в който, отново според Amazon, имало пусти магистрали, странни шопинг-молове, имигрантски общности, улични бунтове, хулигански банди, медии, политика, спорт в една дистопична Британия... Класически Балард, с две думи. На мен ми звучи страхотно и Kingdom Come е втората най-очаквана книга тази година след...

Nova Swing. Nova Swing! Nova. Swing. Яко заглавие. Хем кратко, хем носи солидна част от историята на поджанра си, космическата опера. Авторът е М. Джон Харисън, който преди няколко години се завърна към фантастиката след 25-годишно отсъствие, за да покаже как се пише фантастична литература, която е едновременно фантастична и литература. Много добре го показа, чак изключително добре, с романа си Light - моята любима НФ книга от последните 5-6 години. Nova Swing е история от същата вселена, но май няма да е пряко продължение. Излиза ноември.

Тогава ще се появи и дългоочакваният и неколкократно отлаган нов роман на Мери Джентъл за алтернативната вселена, в която се развива действието на класиката Ash: A Secret History. Illario: The Lion's Eye трябваше да излезе в началото на миналата година, но по необявени причини го отлагаха два пъти. Ще видим дали през ноември няма да има трето отлагане. Ако от Gollancz са суеверни, като нищо ще го чакаме януари 2008.

Джийн Улф най-накрая ще завърши трилогията за Латро (войникът от Древна Гърция, над когото тегне проклятието да помни всичко само по 24 часа, но пък може да вижда и общува с всички същества и богове, познати ни от митологията на южната ни съседка), започната в средата на '80те. Есента Tor ще публикува Soldier of Sidon. Засега знам единствено, че книгата има псевдонаучен предговор :). Това ми е достатъчно. Не се съмнявам в Улф. Който се, не разбира ;).

В началото на 2007 Чайна Мивил ще пусне нов роман. Un Lun Dun е готино заглавие. Кара те да се чудиш какво значи и за какво ще разказват думите след него в новата книжка. Понеже няма да е история за Бас Лаг, както авторът бил казал, романът сигурно ще е градско фентъзи (за Лондон?) като дебюта му - King Rat. Изречения в постинги на разни върли фенове на Чайна разнасят из Нет-а слухове, че Un Lun Dun щял да бъде Книгата, Шедьовърът, Ощенещоготинотам, което нито един от предишните му романи не беше. Ще видим. Не съм огромен фен на Мивил, но го следя с интерес. Има потенциал да стане един от Големите (щом съм почнал с главните букви).

Има и още – сборник от Силвърбърг, повест от Олдис, книга с любимите текстове на Муркок (не негови неща, а все от други автори), сборник от Танит Ли... От популярните и обичани у нас автори, гледам Бюджолд ще има нова книга – някакво фентъзи, Beguilement, част от поредица, сигурен съм, което, и в това съм сигурен, ще видим на български много преди някой фантастичен роман на Джеймс Балард, например. Алистър Рейнолдс (много скучен този писател!) също. Симънс готви някакъв трилър. Направо вижте тук.

3 comments:

desislava said...

блог, в който се пише и за книги, страхотно

vladimir said...

здрасти :)
дано станат повече тези блогове. и хората, които виждат смисъл в това :).

alvin said...

Звучи много интересно. И далечно :) Тия книги на български сигурно моите унучета ще си ги купуват.
Иначе поздрави за обзора. Четем те с интерес. Моя Милост де ;)