8/06/2006

Световна награда за фентъзи 2006

Обявиха номинираните произведения за тазгодишните СНФ и прави впечатление силното присъствие на мейнстрийм автори. Брет Ийстън Елис и Харуки Мураками са номинирани в категорията роман, както и 'граничният' британец Греъм Джойс, а Майкъл Кънингам е номиниран за повест. А от 'нашия' фронт изненади няма. Хал Дънкан е може би най-обсъжданият автор на 2006 - за Vellum се заговори година преди книгата да бъде купена от издател. Вандермиър я определя като най-добрият дебют от "Фабрика за буболечки" на Банкс насам. Това беше най-ясната номинация. Патриша Маккилп, поредното неизвестно у нас име, е сред най-номинираните и награждавани автори в историята на СНФ. Пол Парк също е непознат в България. Най-известен е с поредицата Starbridge Chronicles, а книгата, за която е номиниран тази година, е алтернативна история на Европа, където Румъния е водеща сила.

Световната награда за фентъзи е най-литературната награда в жанра и вече три десетилетия се държи на ниво. Въпреки думичката 'фентъзи' в името й, сред номинираните и наградените рядко могат да се видят популярните имена от жанра, като Джордан, Брукс и разни други. Списъкът с всички номинирани през годините произведения е един от най-добрите пътеводители из по-слабо познатите земи на жанра, които най-често остават скрити под тлъстите многотомни преразкази на Толкин. Освен това, наградата е наистина световна, защото не са я печелили само американци и британци. Нейни носители са Калвино, Борхес и Зюскинд.

От повече от 30 наградени романа, само 6 са преведени на български: "Парфюмът", "Мостът на птиците", "Другият вятър", "Игра на живот", "Сянката на инквизитора" и "Траксас".

1 comment:

alvin said...

Баси, все едно чета за импресионистите в началото на миналия век - не виждам познато име. Много съм зле с новите неща в жанра. Пък и докато дочакаме да ги видим на български..