12/19/2006

Вече на български

"Дни образци"

"Възможност за остров"

"Джонатан Стрейндж и мистър Норел"

За книгата на Кънингам вече писах. Островът е утопия от Мишел Уелбек, която смятам скоро да прочета, защото съм върл фен на утопиите, особено тези, писани в последните 30-40 години :). Уелбек е френскоезичен автор, около когото се вихрят доста дискусии. Това май е първата му фантастична книга, а самият той е голям почитател на Лъвкрафт (има и книга върху творчеството му). Джонатан Стрейндж... най-накрая е преведена. Когато излезна на английски, я рекламираха като "Хари Потър за възрастни", което ме спря да си я купя. После обаче чух доста ласкави отзиви, включително и от ле Гуин, и прочетох колко време е отишло, за да бъде създадена, и интересът ми се възроди. Сузана Кларк е от поколението на Нийл Геймън, даже имам неин разказ, писан в света на Sandman - той от 1996 г. и още тогава авторката казва, че работи върху голям, амбициозен роман. Ще го видим :).

7 comments:

alvin said...

Тъкмо рових онлайн книжарниците, за да си поръчам книги за Коледа.
В количката ще има някоя от твоя списък, гаранция :)

vladimir said...

После да споделяш впечатления. Аз май съм най-любопитен за книгата на Уелбек, но пък мисля, че тази на Кънингам ще ми допадне най-много :).

alvin said...

Бях си набелязал "Джонатан Стрейндж и мистър Норел", но единствено тя отсъстваше в каталога на мобилис.бг по това време.
От тогава постоянно ми боде очите - в разни класации, ревюта и прочие.
Тя ще е! :)

Но не знам кога :}

Grigor Petrov said...

Книгата на Уелбек е много, ама много добра. Хареса ми повече от "Платформата". Не е точно антиутопия, но е крайно въздействащ текст :)

vladimir said...

@grigor: още тази седмица ще се опитам да си я взема :). и без това съм на вълна френскоезични автори, идеално ще ми дойде.

alvin said...

Когато чуеш някой да нарича тази книга "хари потър за възрастни", изсмей му се, кажи някое заклинание от Беласис и си тръгни :)

Страхотна книга!

Anonymous said...

"Дни образци": 13 лева.

Владо, гордея се с нас.