3/03/2007

Какво е да четеш Джийн Улф?

Несравнимо удоволствие.

А как се чете Джийн Улф?

Така:

Девет начина да се чете Джийн Улф

1. Имайте пълно доверие на текста. Отговорите са в него.

2. Вярвайте на тескта само дотам, докъдето можете да го хвърлите. Той е измамно и безрасъдно нещо, което може да гръмне още в ръката ви, във всеки един момент.

3. Препрочитайте. На втория път е по-добре. Още по-добре става на третия. Освен това, книгите незабелязано ще се променят, докато четете други. Peace си беше приятен мемоар, когато го прочетох за първи път. Едва на второ и трето четене видях хорър-романа в него.

4. Вътре има вълци, които дебнат зад думите. Понякога изскачат върху страниците. Понякога изчакват докато не затворите книгата. Тежката им миризма може и да е маскирана от аромат на розмарин. Но разберете, това не са днешните вълци, които се прокрадват сивкаво на глутници през пустощта. Това са страшните вълци от минали времена, огромни и самотни зверове, които биха повалили и гризли.

5. Четенето на Джийн Улф е опасна работа. Тя е номер с мятане на ножове и, както при всички добре изпълнени такива номера, може да загубите някой пръст на ръцете или краката, части от ухото, даже очи, докато участвате в него. Джийн няма нищо против това. Джийн е този, който мята ножовете.

6. Настанете се удобно. Направете си чаша чай. Окачете табелка DO NOT DISTURB на вратата. Започнете от първа страница.

7. Има два вида умни писатели. Такива, които показват колко са умни и такива, които нямат нужда да показват колко са умни. Джийн Улф е от втория вид и при него интелигентността е от по-малко значение, отколкото историята. Той не е умен, за да ви накара да се чувствате глупави. Той е така умен, че да направи и вас като него.

8. Той е бил там. Видял е какво е станало. Видял е чие отражение са зърнали в огледалото онази нощ.

9. Бъдете готови да се учите.

Нийл Геймън


Още:

Майкъл Суонуик

Майкъл Андре-Друси



5 comments:

hazel said...

Това е изключително зарибяващо! Кое на Джийн Улф да прочета първо?:)

vladimir said...

йес! :)

Почни с Книгата на Новото слънце. Обаче не на български, защото... просто не е редно :). А и, ако не се лъжа, е превеждана от двама души, които не са съгласували преводите си. И май има една изпусната глава.

След това каквото и да хванеш, няма да сбъркаш, но Новото слънце е добър старт. Разказите му са невероятни и според доста хора в тях му е силата. The Fifth Head of Cerberus също - това са три свързани повести. От отделните романи - Peace и There Are Doors са най-достъпни и добри.

hazel said...

Очевидно имам вид на човек с кредитна карта, който поръчва от Амазон;) Ура за пиара ми!
Откъде се взема това слънце?

vladimir said...

:)))
От екран четеш ли? Мога да ти пратя много негови работи.

hazel said...

Принципно не чета, но пък съм прочела всички Хари Потър без една на монитор, така че има прецедент;)
Ще се пробвам - hazel_bag-at-yahoo-dot-com? Tnx.