2/13/2008

Филип К. Дик: Прогнози (1981 г.)

Е, Дик не е Кларк, но пак е интересно:

1983
*
Съветският съюз ще разработи действащ ускорител на частици, което ще направи нападенията срещу страната невъзможни. В същото време СССР ще приложи оръжието като сателитен унищожител. Това ще накара Съединените щати да използват невропаралитичен газ.

1984
*
Съединените щати ще усъвършенстват система, чрез която водород, абсорбиран от метални хидриди, ще служи като източник на гориво, което ще премахне нуждата от петрол.

1985
*
В тази година или малко преди нея, в СССР или в САЩ ще има сериозен ядрен инцидент, а резултат от него ще е затварянето на всички атомни електроцентрали.

1986
*
Сателити като HEA0-2 ще открият неизмерими и неподозирани високоенергийни феномени във Вселената, които доказват, че има достатъчно маса за свиването на Вселената след като е достигнала границата си на разширяване.

1989
*
Съединените щати и Съветският съюз ще се договорят за създаването на огромен метакомпютър, който да служи за централен информационен източник на целия свят; това ще е важна стъпка, поради натрупването на голямо количество информация.

1993
*
В лабораторни условия, най-вероятно от СССР, ще бъде създадена изкуствена форма на живот, което ще намали интереса на човечеството към откриването на живот на други планети.

1995
*
Използването на компютър от цивилни граждани (което е възможно от 1980 г.) ще трансформира хората от пасивни зрители на телевизията в будни и добре обучени експерти в обработката на информация.

1997
*
Първите колонии куполи ще бъдат успешно изградени на Луната и Марс. Посредством ДНК-модификация, ще бъдат създадени квази-мутирали хора, които ще могат да оцеляват в не-земни условия, т.е. в извънземна среда.

1998
*Съветският съюз ще тества
двигател, с който корабите достигат скоростта на светлината; до Проксима Кентавър ще бъде изпратен пилотен кораб, който скоро ще бъде последван от Американски такъв.

2000
*
Извънземен вирус, донесен от междупланетен кораб, ще намали населението на Земята, но колониите на Луната и Марс ще останат незасегнати.

2010
*
Използвайки тахиони (частици, които се движат назад във времето) като носител, Съветският съюз ще се опита да промени миналото чрез научна информация.

(От The Shifting Realities of Philip K. Dick, 1995)

3 comments:

alvin said...

За ядрения инцидент е познал почти много точно, само дето реакциите след това са други :)
Иначе това с компютрите за цивилни граждани, което ще промени пасивния начин на 'потребление', съм го чувал като прогноза от устата на младия джедай Бил Гейтс, който по онова време говори за интерактивност. Не са сгрешили :)

vladimir said...

да, има попадения в 'компютърната' област. само дето в политически и социологически аспект е бил прекалено фиксиран върху вечната, непроменяща се надпревара между САЩ и СССР, за да може да уцели с някое предсказание :).

alvin said...

Как да виниш човек за условията, в които е живял? :)