6/26/2006

Работи разни

Първо: Нещо интересно се случва на нашия пазар - излиза книга на Андреас Ешбах. "Видео Исус" се казва и май е най-известната на автора. Той е немец и за него се заговори доста миналата година, когато в Щатите преведоха последния му роман The Carpet Makers (с предговор от Орсън Скот Кард). Имаше доста сравнения с Ле Гуин и като цяло положителни отзиви от критици и читатели. Разказва се за някакво общество, в което мъжете плетат килими от косите на съпругите си. Има и други работи, но това ме впечатли най-много и това запомних. Малко отзиви за четене: тук и тук.
Направи ми впечатление, че у нас "Видео Исус" излиза като трилър. Нищо чудно издателите да имат идея да го пробутат като едно от многото шифърът-на-леонардо-подобни заглавия, които човечеството чете тези дни.
И като стана дума за издатели...

Второ: Някой знае ли какво се случва с Бард? Поредната книга от Избрана световна фантастика изглежда ще е поредната неадекватна на името на поредицата. "Сивите" май е нещо като Досиетата X, с тази разлика, че сценаристите на сериала не твърдят, че са имали близки срещи с братя по разум, както казва този автор. Той поне се оказа някакво известно име, а не нещо като Чарлз Ингрид, чиито "Пясъчни войни" са световно неизвестни. Както и да е, проблемът тук не е в издаването на такива книги (и за тях си има читатели), ами в пускането им в поредица, която би трябвало да представя качественото или поне значимото в жанра. ИСФ на Бард беше великолепна в първите си 20-30 издания. От няколко години запада сериозно и вече не знам каква е логиката зад това странно издателско поведение: не е като да гледат само бестселър класациите, защото не биха пуснали Ингрид и Хюз; не е като да гледат само суперевтини авторски права, защото от време на време издават нещо по-така (Строс, Морган)... Много странно.

И трето: Сега в Щатите излиза първата книга от цикъла Еа на Дейвид Зиндел. Британското издание на романа (от 2000 г., мисля) е към 800 страници и е в два тома. Американското е съкратено с 400 и се събира в един... Какво толкова е махал и защо? "Падналите богове" на същия автор беше едно от попаденията на Бард, между другото. Жалко, че не доиздадоха Реквиема. Поне има ентусиасти и верни фенове, което ме кара да мисля, че Зиндел не е от загубените за българския читател автори. Какъвто е Джийн Улф :(.

3 comments:

alvin said...

Вярно, ще пробват да пробутат тая "Видео Исус" покрай Дан Браун. И корицата е една такава.
Вече я продават в Мобилис, а тук може да се прочете откъс.
Струва ми се Ок, твоята оценка каква е?

vladimir said...

Немска фантастика почти не съм чел. Въобще немската литература ми е по-скоро непозната, макар че "Парфюмът" е една от любимите ми книги. Но за този Ешбах четох разни неща в гугъл и май е най-добрият (или известният) им писател в момента. На сайта му има доста инфо, носител е на разни награди, превеждан е, а и сравненията на книгата за килимите са все с много добри автори. Ще ми е много интересно да видя що за книга е "Видео Исус." Вече е преведена на 5 езика, което е ОК за фантастика от не-англоговорящ.

http://www.andreaseschbach.com/

Presley Harper said...

Hello matee great blog post