1/24/2008

Петте най-интересни предстоящи заглавия

2008 доскоро не ми изглеждаше обещаваща откъм интересни книги, но една кратка разходка из списъци с предстоящи заглавия, разни форуми и блогове ме разубеди. Тази година очаквам появата на пет книги, които със сигурност ще станат част от библиотеката ми веднага. Ето ги:

5. The Stone Dance of the Chameleon на Рикардо Пинто: третата част на огромния и амбициозен роман със същото име не е сигурно заглавие за 2008, но на сайта на автора се появиха обещаващи новини и информация, че книгата е най-накрая завършена. Трите тома на португалеца, който живее и работи в Англия, са оригинално и изящно написано сайънс фентъзи, което е като смецица между Дюн (заради сложните политически интриги), световете на Джак Ванс (заради странните култури и невероятния стил) и фантазиите на дьо Сад (заради основната форма на общуване между отделните касти на описаното общество: изтънчено насилие).

4. Matter на Иън М. Банкс: първата нова книга за Културата от много време насам. Предварителните ревюта определят Matter като роман на 2008. Ще видим. Остана малко, защото ще се появи до седмица-две.

3. Miracles of Life на Дж. Г. Балард: дългоочакваната автобиография на Балард. Той е от писателите, които вмъкват елементи от живота си в почти всяко произведение, а "Империя на слънцето" е полу-автобиографична, но досега не беше писал чист мемоар. Всъщност, може би това ще е книгата на 2008. Това е една статия за нея + откъси за четене.

2. Lavinia на Урсула Ле Гуин: много приятна изненада. Ле Гуин е доста продуктивна напоследък, но нищо, което пише, не ми е толкова интересно, че да го прочета. Може би защото се разочаровах от The Telling. Lavinia обещава завръщане към онази ле Гуин, която се превърна в един от най-любимите ми автори. Историята е за жената на Еней, а тук има откъс от романа. Само не знам дали думата Greek е уместна.

1. Through the Valley of the Nest of Spiders на Самюъл Дилейни: най-прекрасната изненада за всички, които се бяхме приготвили да чакаме още 14 години за нов роман. Още по-прекрасно е това, че част от книгата описва бъдещи събития, което едва ли е завръщане на автора към фантастиката, но все пак е чудесно. Прочелите я казват, че е най-доброто след Stars In My Pocket Like Grains Of Sand, пък от това малко неща са по-добри. Не знам дали има връзка с The Path to the Nest of Spiders на Калвино, но през есента ще разбера.

А у нас "Бард" започват годината с една много добра книга: Градът на нощната страна.

2 comments:

Jen said...

Наистина ли казват, че е по-добра от 'Stars in my pocket'?! Всичко около тази нова книга звучи толкова обещаващо...Хубаво е, че ще има време да препрочета 'Звездите' преди да излезе.
Аз много се радвам и на поредната 'култура' на Бенкс. Доколкото разбрах, покрай нея ще преиздадат още няколко романа от серията. Което е добър повод да си ги събера всичките.

vladimir said...

Честно казано, не вярвам да е по-добра от Stars In My Pocket, но ако е, скоро ще имаме най-добрият роман на Дилейни на всички времена :). (Dhalgren е вън от каквито и да е класации.) Но най-много ми се иска Stars... да бъде надминат от продължението му, което се надявам да се случи някой ден.

А Бенкс сега го преиздават целия (фантастиките), с много по-добри корици. Културата си заслужава отвсякъде. Отдавна ми се иска да пиша повече за книгите (особено за Use of Weapons), но все нещо друго изскача. То не е и лесно де :).